Köpek Sağlığı

Köpeklerde Mantar Enfeksiyonu Nedir?

Köpeklerde mantar; Blastomikoz, ağırlıklı olarak mantar organizmasının büyüdüğü bir su kütlesinin yakınında yaşayan genç köpeklerde meydana gelen bir mantar enfeksiyonudur. Tedavi edilmezse enfeksiyon akciğerlere, gözlere ve diğer organlara yayılarak körlük, topallık veya ölümle sonuçlanabilir. Antifungal ilaçlar, organizmalar erken tespit edilirse enfeksiyonu tamamen temizleyebilir. Bu nedenle köpeğinize ne kadar erken teşhis konursa, tam iyileşme şansı o kadar artar.

Blastomikoz, daha iyi bir prognoz için acil tedavi gerektiren ciddi bir mantar enfeksiyonudur. Bu durum nadirdir ve çeşitli diğer köpek hastalıklarıyla semptomları paylaştığı için kolayca yanlış teşhis edilebilir. Köpeğinizin Blastomyces dermatitidis’e maruz kaldığından şüpheleniyorsanız, veterinere bildirin ve köpeğinizin bir mantar enfeksiyonu için test edilmesini isteyin.

Köpeklerde Mantar Enfeksiyonunun Belirtileri

Bir mantar enfeksiyonunun belirtileri şu şekildedir.

  • Letarji
  • İştah kaybı
  • Ateş
  • Kilo kaybı
  • Öksürme
  • Depresyon
  • Göz enfeksiyonu
  • Cilt lezyonları

Blastomikoz, kısmen nadir görülmesi ve kısmen de diğer birçok durumun semptomlarını yansıtması nedeniyle sıklıkla yanlış teşhis edilir. Köpeğinizin semptomları devam ederse ve köpeğiniz Blastomyces dermatitidis’in bulunabileceğine inandığınız bir bölgede bulunuyorsa, veterinerden bir mantar enfeksiyonu testi yapmasını isteyin.

Köpeklerde Mantar Enfeksiyonunun Nedenleri

Blastomikoz, çürüyen ahşap veya ıslak, kumlu toprakta bulunan Blastomyces dermatitidis mantarından kaynaklanır. Mantar rahatsız edildiğinde, daha sonra solunabilen sporları serbest bırakır. Bu enfeksiyon öncelikle belirli coğrafi bölgelerdeki, yani bir su kütlesine yakın bölgelerdeki köpekleri etkiler. Erkek köpeklerde dişi köpeklerden daha sık görülür. Av ve spor köpekleri, mantarın büyüdüğü ortamlardaki aktivitelerinden dolayı blastomikoz enfeksiyonlarına daha yatkındır.

Köpeklerde Mantar Enfeksiyonunun Teşhisi

Köpeğiniz garip davranıyorsa veya herhangi bir olağandışı belirti veya semptom gösteriyorsa, muayene için onu hemen veterinere götürün. Veteriner hekim, ilk ziyaretin bir parçası olarak fizik, muayene, kan testleri ve muhtemelen idrar tahlili yapacaktır. Ancak sonuçlar özellikle bir mantar enfeksiyonuna işaret etmeyecektir.

Blastomikoz tipik olarak sitoloji yoluyla veya organizmaya mikroskop altında yakından bakılarak tanımlanır. Bir mantar enfeksiyonundan şüphelenildiğinde, veteriner herhangi bir deri lezyonundan sızan sıvıyı veya lenf düğümü veya akciğerden aspire edilen bir doku örneğini inceleyecektir. Diğer potansiyel teşhis araçları şunları içerir:

  • radyoloji
  • seroloji
  • Antijen kan veya idrar testi
  • Polimeraz zincir reaksiyonu testi

Bu testler, blastomikoz mantar organizmasına maruz kalmayı ortaya çıkarabilir, ancak sonuçlar mutlaka köpeğinizin enfekte olduğu anlamına gelmez. Enfeksiyonu tanımlamanın en kesin yolu, organizmanın kendisinin incelenmesidir.

Köpeklerde Mantar Enfeksiyonunun Tedavisi

Veteriner hekim, enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak, onu tedavi etmek için farklı antifungal ilaçlar reçete edebilir. Mantar organizmalarının tamamen temizlenmesini sağlamak için bu ilaçların uzun vadede uygulanması gerekecektir. Tipik olarak, enfeksiyon ne kadar erken tespit edilirse tedavisi o kadar kolay olur.

Reçete edilen en yaygın antifungal ilaç, şu anda mevcut olan en güvenli seçenek olan itrakonazoldür. İlacın 60 ila 90 gün süreyle uygulanması gerektiğinden bu tedavi pahalı olabilir. Diğer antifungal ilaçlar şunları içerir:

  • Amfoterisin B
  • Ketokonazol (Nizoral)
  • flukonazol

Köpeğinizin tepkisini kontrol etmek ve enfeksiyonun boyutunu izlemek için tedavi süresince veteriner tarafından düzenli muayeneler yapılması gerekecektir. Nüksetme riskini azaltmak için enfeksiyonun tüm semptomları veya belirtileri ortadan kalktıktan sonra bile ilaçların uygulanması gerekecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu