Köpek Türleri

Shih-Tzu (Şitsu) Irk Özellikleri ve Bakımı 

Shih-Tzu (şitsu) özellikleri denince akla ilk gelen özellik enerji dolu bir tür olmasıdır. Havlama derecesi ve ısırma oranı az bu köpek ırkı evlerde ve bazen de bahçelerde beslenebilmektedir. Ev içi tercih oranı genellikle daha fazladır.

Shih-Tzu (Şitsu) Irk Özellikleri 

Shih-Tzu (şitsu) ırkı Aslan Köpeği ismiyle de bilinmektedir. Uzun ve yumuşak tüylere sahip olan bu köpek ırkında gereken hareket sağlanarak enerjisi attırılmalıdır.

Shih-Tzu (şitsu) ırk özellikleri  için bir sıralama yapılırsa aşağıdaki liste dikkate alınabilir:

1-)Kilosu 7 kiloya kadardır ve en az 4 kilo civarında küçük boy bir ırktır. Tüyleri uzundur ve sık aralıklıdır.

2-)Ömrü genellikle 14-15 senedir ancak iyi bakımla bu süre uzayabilir.

3-)Boyları en fazla 28 cm civarındadır.

4-)Karakter yapısı inatçıdır ve genel olarak zeki, meraklı yapıları vardır.

5-)Havlama derecesi bazen çok sık olabilir, sinirlendiğinde susmadan sürekli havlamaya başlarlar.

6-)Ebatları ve genel karakteristik özelliğine bağlı olarak bekçi köpeği değildir.

7-)Ev dışı yaşama çok alışkın değillerdir. Genellikle soğuk havalara karşı dirençleri azdır.

8-)Eğitilebilirlik düzeyine bakıldığında orta seviye bir ırktır. Çocuklarla iyi anlaşır ve başka hayvanlarla da iyi geçinir. Yine de erken yaşlarda eğitim alması önerilir.

Shih-Tzu (Şitsu) Bakımı Nasıl Yapılır?

Terrier cinsi (küçük) köpeklere benzerliğiyle dikkat çeken ırk için özen isteyen bir süreç sizi bekleyecektir. Shih-Tzu (şitsu) bakımı nasıl yapılır sorusuna aşağıdaki gibi yanıt verilebilir:

1-)Tüylerini her gün veya gün aşırı taramalısınız. Karışması halinde derisinde hastalıklara neden olabilirsiniz. Düzenli olarak uzun tüyleri ayrılmalı ve topaklanma engellenmelidir.

2-)Enerjisini atması için oyun oynanmalı ve sahibiyle güzel zaman geçirmelidir. İlgi ve sevgi isteyen bir köpek ırkı olduğu unutulmamalıdır.

3-)Çok sık dışarı çıkmaması halinde ilgisini sürdüreceği biçimde eğitim verilmelidir. Küçük ırk olması nedeniyle fazla çıkmaması durumunda yeni keşfedeceği oyunlar veya eğitimler planlanmalıdır.

Yıkanma sıklığının ayda en fazla bir iki kere olması gerekir. Duruma göre bu süre iki ayda bir kere de olabilir. Deri sağlığı ve alerjilere karşı dayanıklı olması için yıkama sıklığına özen gösterilmelidir. Bu durum Shih-Tzu (şitsu) bakımı için en önemli ayrıntılardan biri olacaktır.

Barış Genç

Ben Barış. 10 yıllık bir köpek eğitmeniyim. Hayatımı en sevdiğim dostlarım köpeklere adadım. Bu konudaki tecrübelerimi burada siz değerli okuyuculara paylaşmaktan zevk duyuyorum

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu