Kedi Sağlığı

Kediler Neden İshal Olur

Kedi sahipleri kedilerinde gördükleri ya da görebilecekleri olağan dışı durumlar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Kediler neden ishal olur sorusunun cevabı da önemli olan cevapların başında gelmektedir. Kedilerde ishal belirtileri açıkça fark edilebilmektedir. İshal olunması halinde;

  • Dışkıda sulu kıvam olması
  • Dışkı yapmanın sayısının artışı

Ana belirtilerdir. Beslenme, strese girme gibi nedenlerle ishal olunmasına sıklıkla rastlanılır. Ancak bunlar az önemli olan nedenlerdir. Daha önemli olan nedeler ise hayati önem taşıyanlardır. Virüs kaynaklı olarak da ishal olmasına rastlanılabilmektedir. Veteriner hekime danışılması gerekmektedir.

 Kedilerde görülen ishalin neden olduğunun fark edilmesi için farklı test teknikleri vardır. Testler; kedi lösemi virüsü ve kedi bağışıklık eksikliği virüsü olmak üzere kullanılmaktadır. Fekal muayene yöntemi de tercih edilebilmektedir. İntestinal biyopsi, röntgen, ultrason, kan sayımı ve kan tetkikleri diğer yöntemlerdir.

En Bilindik Kedi İshali Nedenleri

Başlıca nedenlerin arasında beslenme faktörü vardır. Alışkın olunan mamanın değiştirilmesi sonucunda da ishal görülebilmektedir. Kediler neden ishal olur sorusu farklı nedenlere bağlı olabilmektedir. Alışılan mamanın değiştirilmesi ya da çiğ et yenmesi durumu da ishale yol açmaktadır. Ortam değişimi, bakımlarının yapılmaması, eve gelen başka bir kedi ishale neden olabilmektedir. Bozuk gıda tüketimi ishal nedenidir. Parazitler de ishal nedeni olabilmektedir. Yavru kedilerde özellikle bu durum çok görülmektedir.

Diğer ishal nedenleri arasında kanser yer almaktadır. Mide ve bağırsak tümörleri ishal nedenidir. Karaciğer hastalıkları, pankreas hastalıkları ishal nedenidir. Salgı bezinde hastalık olması da ishal ile kendini göstermektedir. Bu nedenlerin dışında bağırsak bakterileri, salgı bezlerinde hastalık olması nedenler arasında gelmektedir.

Kediler için ishal tedavisi birkaç farklı yolla yapılabilmektedir. 24 saatten uzun süren ishaller tehlikelidir. Dışkıda kan var ise kesinlikle veteriner hekime gidilmelidir. Mamanın değiştirilmesi, stres ortamının normale döndürülmesi işe yarayabilir. Yağsız tavuk verilmesi, haşlanmış tavuk verilmesi ya da patates verilmesi işe yarabilmektedir. Bol bol su içirilmesi gerekmektedir. Hekime danışmadan bir ilaç kullanılmaması şarttır.

Öncelikle ishal durumunun neden olduğunun teşhisi için veteriner hekime gidilmesi kesinlikle çok önemlidir.

Kedi sağlığı hakkında daha fazla makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Ayşe Dinç

Ben Ayşe. Çocukluğumdan gelen kedi sevgimi büyüdüğümde profesyonelliğe çevirdim. Hayvan bilimi üzerine bir çok tez yazıp yıllarımı en çok sevdiğim canlılar olan hayvanlara özelliklede kedilere adadım. Şimdi burada tüm bilgi ver birikimlerimi paylaşıyorum

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu