Kedi Sağlığı

Kedilerde Kırık Tedavisi

Kedilerde kırık tedavisi; kedilerin dokuz canı olduğu söyleniyor olabilir, ancak bu yaramaz türde uzuvların kırılması nadir değildir. Tedavi seçenekleri çeşitlidir; seçeneklerin neler olduğunu biliyor muydunuz? Bacağınızı kırdıysanız veya kıran bir arkadaşınızı veya aile üyenizi tanıyorsanız, aklınıza bir hastane yatağı, bir alçı ve koltuk değneği geliyor olabilir. Uzuvları kırılmış kediler için tedavi seçenekleri birçok faktöre bağlıdır, işte bazı açıklamalar.

Kedimin Bacağını Kırdığını Nasıl Anlarım?

Merak kediyi öldürmeyebilir ama başını belaya sokabilir! Kediler oyuncudur ve bazen kazalar olur. Kedinizin yaralandığını fark ederseniz, bunun ne kadar ciddi olduğunu anlamak zor olabilir. Bükülmeler ve burkulmalar, kırık bir bacak (kırık) ile benzer semptomlara neden olabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Bacağına herhangi bir ağırlık koymamak veya yürürken ayak parmaklarına basmamak üzere şiddetli topallama
Yaralar, şişlikler, morarmalar
Ağlama, uluma, ses çıkarma
Dokunulma isteksizliği veya size yaklaşmaya kötü tepki verme
Saklanmak, yemek yememek

Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz veya kedinizin normal davranmadığından, acı çektiğinden endişeleniyorsanız, veterinere başvurun. Çoğu hastalıkta veya yaralanmada olduğu gibi, kırık uzuvlar için tedavi ne kadar hızlı olursa, sonuç genellikle o kadar iyi olur. Randevu alırken kedinizi bir odada veya kafeste ve mümkün olduğunca hareketsiz tutmaya çalışın.

Kedilerde Kırık Muayenesi
Veteriner hekim ilk muayeneyi yapacaktır. Bu, diğer yaralanmaları, şok belirtilerini veya iç kanamayı araştırmayı ve etkilenen bacağı incelemeyi içerecektir. Kediniz değerlendirildikten sonra, veteriner sizinle seçenekler hakkında konuşacaktır.

Çoğu zaman, bir röntgen gereklidir. Bu, bir kırığın olduğunu, ne tür bir kırılma olduğunu ve en iyi tedavi planını belirler. Kediniz, özellikle başka yaralanmalar varsa veya kediniz şoktaysa, bir röntgen çekilmeden önce ağrı kesici ve damar içi sıvılara ihtiyaç duyabilir.

Kedilerde Kırık Türleri

Kırık kemiklerin hepsi farklıdır ve küçük saç çizgisi, stabil kırıklardan tam açık kırıklara kadar değişir. Kırıklar, temiz bir kırık hattı olan veya birden fazla kemik parçasının olduğu karmaşık kırıklar olabilir. Kırık aynı zamanda kemiği dışarıya çıkaran bir yaranın olduğu yerde ‘açık’ veya ‘kapalı’ olabilir.

Sonra yer değiştirme meselesi var. Bu size kemiklerin hizalanmalarını koruyup korumadıklarını veya normal yönlerinden çıkıp çıkmadıklarını gösterir

Kedilerde Kırık Tedavisi

Kırık bir bacağı tedavi etmenin amacı, vücudun kırığı olabildiğince çabuk iyileştirmesine yardımcı olmak ve kedinizin uzuvlarını eskisi gibi doğal ve acısız bir şekilde kullanabilmesini sağlamaktır. Uzuvları kırılmış tüm kedilerin ağrı kesici kullanması ve dinlenmesi gerekir. Ancak tedavinin spesifik doğası çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Bunlar şunları içerir:

Kedinizin elde ettiği kırığın türü, hangi tür düzeltmenin gerekli olduğuna karar veren en büyük faktördür.
Diğer yaralanmalar veya hastalıklar, hangi prosedürlerin uygun olduğu konusunda bir fark yaratabilir.
Veterinerinizin sahip olduğu ekipman: bazı kırıklar bir uzman gerektirebilir
Kedinizin yaşı ve mizacı
Mali hususlar
Komplike olmayan kırıkları tedavi etmek
Komplike olmayan, kapalı ve stabil kırıklar ameliyat gerektirmeyebilir. Kedilerde alçı yaygın olarak kullanılmaz, ancak atel ve ağır bandaj uygulanabilir. Bu, kemik iyileşirken uzvu doğru ve sabit pozisyonda tutacaktır. İyi bir iyileşme sağlamak için kedinizin genellikle dinlenmesi (iç mekanda, genellikle bir ağılda veya kafeste) ve veteriner ekibi tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Karmaşık ve Şiddetli Kırıkların Tedavisi

Daha karmaşık ve açık kırıklar ameliyat gerektirecektir. Burada seçenekler şunları içerir:

İğneleme: Güçlü bir metal iğne, kemiğin (ilik) merkezine yerleştirilir ve kırık kemik parçalarını bir arada tutar.
Kaplama: kemik yerine yerleştirilir ve parçaları bir arada tutmak için ince bir metal plaka vidalanır.
Eksternal fiksatör: birkaç kısa metal pim deriden kemik parçalarına doğru itilir ve bacağın dışından çubuklar ve klemplerle bağlanır.
Şiddetli kırıklar kesinlikle ameliyat gerektirecektir. Ancak bu mümkün değilse veya dikkate alınması gereken başka faktörler varsa, başka bir seçenek daha vardır.

Ampütasyon. Kediler genellikle üç uzuvda son derece başarılıdır ve ameliyattan iyileşme genellikle kırık onarımından daha hızlıdır.

Kedilerde Kırık Tedavisi Sonrası

Kediniz, özellikle ameliyat gerekliyse, kırık kemik onarıldıktan sonra genellikle birkaç gün veterinerde kalacaktır. Ağrı kesici, gerekirse antibiyotik verilecek ve kırığın stabil, rahat kalmasını ve enfekte olmadığından emin olmak için etkilenen uzvun dikkatli bir şekilde izlenmesi sağlanacaktır. Veterineriniz ilerlemeden memnun olduğunda, kediniz eve taburcu edilecektir! Kırıkların iyileşmesi genellikle 4 – 6 hafta sürer, bu nedenle uzun bir nekahat dönemine ve bol miktarda TLC’ye hazırlanın!

Kedilerde Kırık Ameliyatı Sonrası

Kırık kemiklerin iyileşmesi zaman alır ve dinlenir. Kedinizin muhtemelen mama, su, kum kabı ve yatak için yeterince büyük bir kafeste başlamak için kafes istirahatine ihtiyacı olacaktır. Bazı kediler kapalı ortamla diğerlerinden daha iyi başa çıkar, ancak bu ilk günlerde onları mümkün olduğunca hareketsiz tutmak çok önemlidir. Yavaş yavaş, bir odaya girmelerine izin verilecek ve ardından yavaş yavaş normal hayata dönecekler. İyi bir iyileşme sağlamak için daha fazla röntgen çekilebilir.

Bazı kediler, aktif ve atletik bir hayata dönmeleri için iyileşme sürecinde bazı ekstra yardımlar gerekebilir. Fizyoterapi, veteriner hekimlikte daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Fiyzoterapi uzuv yaralanmasından sonra fonksiyona dönüş üzerinde çok olumlu bir etkiye sahip olabilir. Hidroterapi köpekler ve sahipleri arasında popülerdir, ancak çoğu kedi buna müsamaha göstermese de, onu yararlı bulabilecek ve bundan zevk alabilecek birkaç kedi karakteri vardır!

Çok sevilen bir evcil hayvanın yaralandığını görmek her zaman zordur. Ancak kırık uzuvları tedavi etmek için pek çok mükemmel tedavi vardır.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Kediler can dostlarımız gerçekten onlara en iyi şekilde bakmalıyız dışarıdaki dostlara bir kap su ve yiyecek ihmal etmeyelim güzel bir yazı

  2. Teşekkür ederim bilgilendirme için çok faydalı oluyor sayenizde kedimin kırık olan ayağı için ne yapmam gerektiğini öğrendim

  3. Dun ayağı kırık bir kediye denk geldim yakalayıp veterine götüreyim dedim benden hizli koşmaya başladı

  4. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum kedim var ve daha dikkatli olucam

  5. Kedilerde kırık tedavisi nasıl oluyor merak ediyordum şu an cevabını Öğrenmiş oldum çok yardımcı oldu çünkü bilip ona göre davranmak gerekiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu