Kedilerde Beslenme

Yavru Kediler Ne Zaman Mama Yemeye ve Su İçmeye Başlar?

Yavru kediler annelerinden ayrılabilecekleri tavsiye edilen yaş yaklaşık 12 haftadır. Bu yaşta, yavru kediniz zaten katı yiyecekler yiyor ve su içiyor olacaktır. Ancak yeni doğmuş bir kedi yavrusu bulduysanız veya yavru kedi annesi tarafından reddedildiyse, yavru kediyi anne sütünden daha erken ayırmanız gerekecektir.

Eğer annesi olmayan bir yavru kediyle karşılaştıysanız, muhtemelen “Yavru kediler ne zaman yemek yemeye ve su içmeye başlar?” diye merak ediyorsunuzdur. Tüm kediler farklı olsa da, sütten kesme tipik olarak yaklaşık 4 haftalıkken başlar . Bu süreç genellikle doğal olarak gerçekleşir ve dişlerin ortaya çıkmasıyla aynı sürede gerçekleşir.

Katı gıdaya geçiş aşamalı bir süreçtir ve bir gecede olmaz. Yavru kedileri anne sütünden (ya da yavru kedilerinizi elle besliyorsanız biberondan) kesmek zaman ve sabır ister. Geçişin sorunsuz olmasını sağlamak için yavru kedilerinizi doğru zamanda doğru mamayla beslemeniz gerekir.

Bu yazımızda, bu geçişe nasıl yardımcı olabileceğiniz ve yavru kedinizi hayatının her aşamasında neyle beslemeniz gerektiği hakkında daha fazla konuşacağız. Ayrıca, yavru kedileri yemeye teşvik etme konusundaki diğer tüm ipuçlarını paylaşıyoruz. Bu, yavru kedilerinizi hayata mümkün olan en iyi şekilde başlatacak!

Yavru Kediler Ne Zaman Katı Gıda Yemeye Başlar?

Yavru kediler yeni doğduklarında sadece annelerinin sütüyle beslenirler. Süt, yavru kedilerin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu tüm gerekli besinleri içerdiğinden, sağlıklı büyüme için anne sütü gereklidir. Süt ayrıca, savunmasız yavru kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ve onları hastalıklara yakalanmaktan koruyan immünoglobulinler içerir.

Yavru kediler yaklaşık 4 haftalıkken katı yiyecekler yemeye başlar. Bu aynı zamanda dişlerinin diş etlerinden büyümeye başladığı zamandır. 

Çoğu yavru kedi, kendi istekleriyle yaklaşık 4 haftalıkken ıslak kedi mamasını denemeye başlar. Bu yaşta dişleri çıkmaya başladığından, yavru kedi beslenirken anne için rahatsız edicidir. Bu nedenle anne, yavru kedilerini sütüyle beslemeye çalıştıklarında iterek mama yemeye de teşvik eder. Bu nedenle, sütten kesme kolay ve doğal bir süreç olmalıdır.

Ancak, sütten kesme sürecinin bu yaşta gerçekleşmesini sağlamak önemlidir. Yavru kedilerin annelerinden çok uzun süre beslenmelerine izin vermek, katı mama ve suya geçişi daha zor hale getirebilir. Ayrıca, yavru kediler yaşlandıkça, doğal ve sağlıklı büyümeyi kolaylaştırmak için daha fazla protein açısından zengin mamaya ihtiyaç duyarlar. Yavrunuz4 haftalıkken hala yiyeceğe ilgi göstermiyorsa, harekete geçme ve yardım etme zamanı.

Yavru Kediler Ne Zaman Su İçmeye Başlar?

Yavru kedileri annelerinden ayırmak, büyük ölçüde katı kedi mamasına geçmelerini sağlamakla ilgilidir. Bununla birlikte, yavru kedilere su içmeyi de öğretmelisiniz. Annelerinden beslenirken yavru kediler kolayca sağlıklı kalabilirler. Yine de katı gıdaya geçişte içme suyu şart . Katı gıda alımının yanında sıvı alımı olmazsa yavru kedileriniz susuz kalacaktır.

Sıvı alımı yetersiz olan yavru kedinizin zayıf ve uykulu olduğunu fark ederseniz, kedinizin susuz kalmış demektir. . Su hemen hemen her vücut fonksiyonunda önemlidir. Yeterli su olmadan yavru kedilerin kan hacmi azalır ve kasları ve beyinleri ihtiyaç duydukları kan akışını alamaz.  

Bu nedenle, yavru kedilerinizi katı yiyecekleri denemeye başladıkları sırada, yani yaklaşık 4 haftalıkken suyla tanıştırmak iyi bir fikirdir. Bu, süt yemekten eksik olan sıvının yerini almasını sağlar. Yavru kedileriniz bu yaşa kadar hareket etmeye ve evinizi keşfetmeye başlamalıdır, bu nedenle kendi hızlarında keşfetmeleri için etraflarına birkaç kab su koyun.

Dışarıda sadece yavru kedinizin kolayca içebileceği küçük sığ kaseler bırakın. Ayrıca, yavru kedinizin su kabına girip kendini ıslatmadığından emin olun. Yavru kediler vücut ısısını ayarlamakta zorlanırlar ve ıslanırlarsa kurutulmaları gerekir.

Yavru Kedileri Ne Zaman Sütten Kesilir

Daha önce de belirtildiği gibi, sütten kesme süreci genellikle doğal olarak başlar. Yavru kedi kendi başına katı yiyeceklere ilgi göstermeye başlayacaktır. Aynı zamanda anne, yavrularını göğüslerinden her beslemeye çalıştıklarında iterek yemeye teşvik edecektir.

Ancak, yetim bir yavru kediyi sütten kesiyorsanız, süreci kendiniz başlatmanız gerekecektir . Yavru kediniz, onu beslediğiniz biberonu ısırmaya ve çiğnemeye başlayacağı için doğru zamanın ne zaman olduğunu bileceksiniz. Bu, katı yiyecekleri yemeye başlamaya hazır olduklarının kesin bir işaretidir.

Yavru kedileriniz hazır olduğunda, onları katı yiyeceklerle beslemeye başlayabilirsiniz! Ancak işler, bir kase mama koyup kedinizin yemesini beklemek kadar basit değildir. Yavaş yavaş yemekle tanıştırmanız, lezzete alıştırmanız ve yemeğin sağlamlığını arttırmanız gerekir.

İşte sütten kesme için denenmiş ve test edilmiş adım adım takip edebileceğiniz süreç:

1. Yiyecek ve Suya Giriş

Herhangi bir kedi mamasını bir kaseye koymadan önce, yavru kedinizi mamasının tadıyla tanıştırmak istersiniz. Mamalarının küçük bir miktarını işaret parmağınıza biraz bastırın ve yalamaları için parmağınızı ağzının çevresini nazikçe silin. Kedi mamasını ilk kez tattıklarında, onu başka bir yerde aramaya başlarlar.

Bu aynı zamanda yavru kedilerinizi de su ile tanıştırabileceğiniz zamandır. Katı yiyeceklere geçtiklerinde sadece susuz kalmalarını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda bir kaseden yemeye alışmalarını da sağlayacaktır. Önemli olduğu için bundan tekrar bahsedeceğim: sadece sığ kaseler kullanın ve her zaman yavru kedinizi denetleyin. Üşümelerini ve ıslanmalarını istemezsiniz yoksa zatürreye yakalanabilirler!

2. Yaş Kedi Maması İle Besleyin

En çok sorulan sorulardan biri “ yavru kedilerin yaş mamaya ihtiyacı var mı?” ve cevap evet. Yavru kedinizin dişleri çıkarken diş etleri hassas olacaktır ve kuru mama taneleri yemek yemelerine zarar verebilir. Bu onların gıda ile olumsuz bir ilişki kurmasına ve sütten kesme sürecini olması gerekenden daha zor hale getirmesine neden olabilir.

Ayrıca, yavru kedilerin nasıl çiğneneceğini öğrenmesi gerekir. Yaş kedi maması ile öğrenmek çok daha kolaydır. Ve eğer yavru kediler yaş mamayı düzgün çiğnemezse, o kadar önemli olmaz ve neredeyse boğulma tehlikesi oluşturmaz. Öte yandan, yavru kediler nasıl düzgün çiğneneceklerini bilmedikleri zaman mama taneleriyle boğulabilirler.

4.ve 5. hafta boyunca, bir kapta biraz yaş mama yemesine izin verin. Yavru kedinizin başlangıçta ne kadar yediğini izlediğinizden emin olun. Bu aşamada, yemeklerini yemekten daha çok oynamak için harcayabilirler! 

3. Kuru Gıdaya Geçiş

5. ve 6. haftalarda yavru kedileriniz mamalarını kaselerinden yemeye daha çok alışacaktır. Artık kuru mamaları diyetlerine dahil etmeye başlamanın zamanı geldi. Kedinizi sadece ıslak mamayla beslemeyi planlıyorsanız bile bunu şimdi yapmalısınız. Ne zaman kuru mama diyetine geçmeniz gerekebileceğini asla bilemezsiniz, bu nedenle kediler genç yaşta hem ıslak hem de kuru mamayla tanıştırılmalıdır.

Geçişi yaparken, mama tanesini suyla ıslattığınızdan emin olun, böylece çiğnemeleri kolay olur. Ayrıca, onları yemeye teşvik etmek için kuru mamayla biraz yaş mama karıştırmayı düşünebilirsiniz. Alıştıkları yaş yiyeceklerin tadı ve kokusu değişimi kolaylaştırabilir.

4. Kuru Yavru Kedi Yemi

6-7 haftalıkken kuru kedi mamalarına eklediğiniz nem miktarını azaltmaya başlayabilirsiniz. Köpüğü geldiği gibi mutlu bir şekilde çiğneyene kadar, kuru mama kaselerine yavaş yavaş daha az sıvı ekleyin. Bu, sütten kesme sürecinin sona erdiğini gösterir – tebrikler! Zaman süreci biraz farklılık gösterebilir, ancak bu genellikle yaklaşık 8 haftalıkken olur.

Yavru Kedileri Sütten Kesmek için Diğer İpuçları

  • Yavru Kedi Maması Kullanın: Yavru kediler için özel olarak formüle edilmiş bir kedi maması seçmek çok önemlidir. Yavru kedilerin yetişkin kedilere ve yaşlı kedigillere göre farklı beslenme ihtiyaçları vardır ve yavru kedilere yönelik kedi maması kullanmak bu beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar. Anne için de ayrı yetişkin kedi maması almayın – emzirirken yavru kedi maması yemekten de faydalanacaktır. 
  • Yavru Kedileri Sıcak Tutun: Yavru kediler yemek yemeye ve su içmeye başladığında işler karışabilir! Su kaplarını devirebilirler veya başlarını ıslak yiyeceklerine sokabilirler. Yavru kedilerinizi etrafta dolaşırken izlemek komik olabilir, ancak onları sıcak tutmazsanız hastalanabilirler. Yuva kutularının yarısının altına bir ısıtma yastığı koyun ve her şeyi havluyla kaplayın. Yavru kedilerinizi gerçekten ıslak görürseniz, bir havluyla nazikçe kurulayın.
  • Mama Takviyesi: Pek çok insan, yavru kedi mamasını beslemeyi bırakırlarsa acıkacaklarını ve yemeklerini yiyeceklerini düşünürler. Ama bu iş öyle değil. Bazı yavru kediler mamaya iyi geçemezler ve mama olmadan sağlıklı büyümeleri için ihtiyaç duydukları her şeyi tüketmiş olmazlar. 
  • Kabızlığa Dikkat: Yavru kediler katı yiyecekler yemeye başladığında dehidrasyon yaygındır, bu nedenle dışkılarına dikkat etmeniz gerekir. Çoğu zaman, yavru kedi biraz kabız olur. Yardım etmenin bir yolu, yavru kedinize yemek yedikten sonra hafif bir masaj yapmaktır. Bu, bağırsaklarını uyarmaya yardımcı olur ve sağlıklı sindirimi destekler. Yakınlarda yavru kedilerinizin işlerini yapabileceği küçük bir çöp tepsisi bıraktığınızdan emin olun.
  • Sabırlı Olun: Çoğu kedi, 8 haftalık olduklarında yemek yiyor ve su içiyor olacaktır. Bu, tüm sütten kesme sürecinin yalnızca bir ay kadar sürdüğü ve bazen 2 hafta kadar kısa olabileceği anlamına gelir. Ancak, tüm yavru kedilerin farklı olduğunu ve bazılarının geçişinin diğerlerinden daha uzun süreceğini unutmayın. Sabırlı olun ve yavru kedilerinizi katı yiyecekleri denemeye teşvik etmeye devam edin. Endişeniz varsa, tavsiye için veterinerinizle konuşun.
  • Anneyi Ayırın: Sütten kesilirken yavru kediler annelerinin yanında kalabilirler. Katı yiyeceklere geçerken hala onu emzirecekler, bu yüzden etrafta dolaşması önemlidir. Ancak, bazı ayrılık dönemleri verdiğinizden emin olun. Bu, anneye dinlenmesi ve iyileşmesi için zaman vermenin yanı sıra bağımsızlığı teşvik etmeye yardımcı olur. Ayrılık sürelerini başlangıçta en fazla 2-3 saat civarında tutun.
yavru kediler beslenme tablosu
yavru kediler beslenme tablosu

Elle Beslenen Yavru Kediler İçin Sütten Kesme Farklı mı?

Çoğu yavru kedi annelerinin yanında olacak ve sütten kesme süreci doğal olarak başlayacak. Ama ne yazık ki bazı yavru kedilerin anneleri yok ya da anneleri yeni kumunu reddediyor. Bu durumlarda, onları elle yetiştirmeniz ve hayatlarının ilk birkaç haftasında bir biberondan beslemeniz gerekecektir.

Elle yavru kedi yetiştirmek yorucu ve zaman alıcı bir süreç olabilir. Yenidoğan olduklarında 2 saatte bir biberonla beslenmeleri gerekir! Özel kedi sütü de kullandığınızdan emin olun ve ne pahasına olursa olsun inek sütünden kaçının . Kedi sütü, anne sütüyle aynı besinleri içerir ve sağlıklı büyümeyi kolaylaştıran vitaminler, mineraller, yağ asitleri ve antikorlar açısından zengindir.

Hem gündüz hem de gece birkaç saatte bir yavru kedi beslemek – ya da daha kötüsü, bütün bir yavru kedi yavrusu – yorucu bir iştir. Bu nedenle, birçok sahip, yavrularını daha erken sütten kesip atamayacaklarını bilmek ister. Ama ne yazık ki bu tavsiye edilmiyor. Yine de 4 haftalık olana kadar beklemelisiniz, ancak yavru kedilerinizin hazır olduğuna dair işaretler varsa daha erken başlayabilirsiniz.

Elle yetiştirilen yavru kedilerinizin katı mamaya ve suya geçmeye hazır olduğunu, biberonu ısırmaya ve çiğnemeye başlayacaklarından genellikle anlayabilirsiniz. Yavru kediler de daha hareketli olacak ve çevrelerini keşfetmeye başlamış olmalılar. Bu noktada, yukarıda listelenen adımların aynısını izleyerek sütten kesme işlemine başlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu