Kedilerde Lösemi – Kedilerde Lösemi Aşısı Gerekli Mi?
Kedilerde lösemi aşısı gerekli mi? Aşılama sırasında genellikle “isteğe bağlı ekstra” olarak sunulan kedinizin gerçekten “FeLV”(Feline Leukemia Virus) veya “Lösemi” aşısına ihtiyacı olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz. Bu blogda, neden sunulduğuna bakacağız…
İçindekiler
Kedi Lösemisi Nedir?
Feline Lösemi, kedilerde şiddetli ve sıklıkla ölümcül hastalığa neden olan bir virüstür (FeLV) . Beyaz kan hücrelerine zarar vererek bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur. Bu, bazı yönlerden insan AIDS’ine benzer şekilde enfeksiyonlarla savaşamayacakları anlamına gelir. Kediler, her türlü enfeksiyon, kilo kaybı, ateş, uyuşukluk ve halsizlik ile ilgili çeşitli semptomlar gösterebilir. Anemi de oldukça yaygındır.
En önemlisi, beyaz kan hücrelerine verilen hasar da kanser türlerine neden olabilir.
Virüs, enfekte kedilerin tükürüğünde, idrarında ve vücut salgılarında bulunur. Enfekte bir kediyle tımarlama, sosyalleşme veya kavga etme gibi yakın temas yoluyla bulaşır. Yavru ve genç kediler, yaşlandıkça FeLV’ye karşı dirençleri arttığından virüse yaşlı kedilere göre daha duyarlıdır. FeLV ile enfeksiyon genellikle bir kedinin ömrünü büyük ölçüde kısaltır. Ne yazık ki, Lösemiyi tedavi edecek ve vücuttan atacak bir tedavi yoktur. Bu nedenle Lösemiye yakalanmamak için önlemli olmak gerekir.
Lösemi İçin Bir Test Var Mı?
Genelde, bir kedinin FeLV ile enfekte olup olmadığını kontrol etmek için kan testi tavsiye edilir. Kedi pozitif ise, aşı daha fazla koruma sağlamayacaktır, bu nedenle uygulanmasının bir faydası yoktur. Bu testler genellikle güvenilirdir, ancak yanlış pozitif sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, sonuçları doğrulamak için daha sonraki bir tarihte kan testini tekrarlamak gerekebilir.
Kedilerde Lösemi Aşısı Gerekli Mi?
Bu, potansiyel risklerini değerlendirmek için kedi bazında bireysel olarak değerlendirilmelidir. Tamamen içeride yaşayan, başka kedilerle teması olmayan veya enfekte olmayan ev arkadaşlarıyla yaşayan bir kedinin hastalığa yakalanma riski yoktur, bu nedenle aşılama gereksizdir. Dışarıda çok zaman geçiren, diğer mahalle kedileriyle kavga eden oyuncu veya aktif bir kedi daha yüksek risk altında olacaktır ve aşılanması önerilir. Genel olarak, tüm yavru kedilerin Lösemi için aşılanmasını, ardından yetişkin kediler için ihtiyaç duyuldukça aşılanmasını tavsiye ederiz.
Lösemi Aşısı Güvenli Midir?
Aşı, hastalığa neden olmaması için Lösemiye karşı bağışıklık sağlamak üzere geliştirilmiştir. Diğer aşılarda olduğu gibi, hafif yan etkiler ortaya çıkabilir. Bazen kediniz aşılamadan sonraki 12-24 saat boyunca sessiz veya biraz uyuşuk olabilir ki bu normaldir. Ancak, endişeleniyorsanız, tavsiye için veterinerinize başvurun.
Enjeksiyon bölgesi veya aşıyla ilişkili fibrosarkom olarak adlandırılan nadir fakat agresif bir kanser türü, Lösemi aşılarının bazı bileşenlerine bir reaksiyon ile ilişkilendirilmiştir. Uygulanan aşı sayısına göre bu insidans çok düşüktür. Kesin neden hala bilinmiyor, ancak enjeksiyon sonrası inflamatuar reaksiyonla ilişkili gibi görünüyor. Genel olarak, çoğu durumda aşılamanın yararları risklerinden daha fazladır. Bazı veterinerler, nadiren de olsa meydana gelmesi durumunda daha kolay tedavi sağlamak için lösemi aşısını ense yerine arka bacakta deri altına uygular.
Kedimin Ne Sıklıkla Aşıya İhtiyacı Var?
Kalıcı bağışıklık sağlamak için, kedinizin 3-4 hafta arayla 2 enjeksiyondan oluşan bir başlangıç kürüne ihtiyacı olacaktır. Bunlar yavru kedilerde 9 haftalıktan itibaren verilebilir. Bağışıklık zamanla zayıfladığından, yeniden aşılama gerekli olacaktır. Ülkemizde ki en yaygın aşılama protokolü, her 3 yılda bir lösemiye karşı aşılamadır. Ancak bu, kedinizin yaşam tarzına göre değişebilir. Kedi gribi ve enterit gibi diğer kedi hastalıkları da risklerine ve kullanılan aşıya göre sıklığı değişen tekrar aşılama gerektirir.
Bu yazı ilginizi çekebilir; Kedilerde mantar enfeksiyonu belirtileri
Gerçektende bence kediler için aşı gerekli ya
Gerçekten çok iyi bilgiler hayvanlarla ilgili her türlü bilgi var