Kedilere Süt Verilir Mi? Süt Vermek Zararlı Mı?
Kedilerle ilgili, bir tabak süt içen kedicikten daha akılda kalan bir zihinsel imge var mı? Kedilerin süt içmesi gerektiği fikri, onlarca yıldır evcil hayvan-ebeveyn ilminin bir parçası olmuştur. Ama bunun kolektif bilincimizin bir parçası olması onun doğru olduğu anlamına gelmez.
Süt, kediniz için mutlaka en iyi hidrasyon yöntemi değildir ve bazı kediler onu hiç içemez.
Peki, kedilere süt verilir mi? Daha da önemlisi, kedinize süt vermeli misiniz? Kediler sütü sindirebilir mi? ve Kediler süt içer mi? Daha derin bir bakış yapalım.
İçindekiler
Kedilere Süt Verilir Mi?
Hemen konuya geçelim; kedilere süt verebilirsiniz. Ancak evcil hayvan ebeveynleri dikkatli olmalı ve bunu ölçülü yapmalıdır.
Bazı veterinerler, “Bazı kedilere küçük miktarlarda süt verebilirsiniz” diyor . “Kedinizin günlük yiyecek alımının yüzde 10’undan azını oluşturmalıdır. Onlara yüzde 10’dan fazlasını verirseniz, diyetlerini bozabilirsiniz
Bu tavsiye, kedinizin ihtiyacı olan tüm besini mamasından almasına dayanmaktadır. Çünkü daha fazlası mutlaka daha iyi değildir. Örneğin, sütten fazla kalsiyum alımı fosfor eksikliğine neden olabilir. Bu nedenle, kedinizin diyetinin dengeli kalması için günlük kalorisinin yüzde 10’undan fazla süt vermemelisiniz
Florida, Davie’deki Gelişmiş Veteriner Bakım Merkezi’nin yardımcı tıbbi direktörü Dr. Jon Rappaport, sütün besleyici olarak dengeli bir gıda olmadığını ekleyerek aynı fikirde. “Kedinin kalori alımının büyük bir kısmını süt şeklinde sağlamak, temel besin maddelerini seyreltebilir” diyor.
Bazı kediler sütü diğerlerinden daha iyi sindirir. Sütü sindiremeyen bir kediye süt vermenin kusma, ishal , gazlı bağırsaklar, karın rahatsızlığı ve krampları ve şişkinlik gibi bazı yan etkileri olabileceğini açıklıyor.
Kediler Sütü Sindirebilir mi?
Pek çok kedi bir miktar sütü kaldırabilse de bu, sütün kolayca sindirildiği veya hatta hiç sindirilmediği anlamına gelmez.
Yetişkin kedilerin çoğu laktoza karşı toleranssızdır, yani sütteki şekeri – laktozu sindirmek için gerekli sindirim enzimi – laktaz – yoktur. Şeker daha sonra sindirim sisteminde kalır ve fermantasyona katkıda bulunabilir, bu da sorunlara neden olabilir.”
İshale neden olabilen sindirim sistemine fazladan sıvı çekmeyi içeriyor .
“Bu, bazı kedilerde diğerlerinden daha kolay olur” diye belirtiyor. Buna karşılık, ishal dehidrasyona, vitamin ve minerallerin emiliminin azalmasına neden olabilir.”
Yavru kediler, sistemlerinde daha fazla laktaz bulunduğundan sütü sindirmek için yetişkin kedilere göre daha donanımlıdır. Ancak yaşlandıkça enzim hızla kaybolur. 2019’da yapılan bir araştırmaya göre, çoğu kedi 12 aylık olduklarında laktaz üretmeyi tamamen bırakıyor. Bu, kedilerin büyük çoğunluğunun semptom göstermeden önce çok az miktarda laktozu tolere edebildiği anlamına gelir.
Süt Kediler İçin Ne Zaman Uygundur?
Kediniz herhangi bir olumsuz etki olmadan süt içebiliyorsa, kedinize ödül olarak biraz süt verebilirsiniz.
Genellikle evcil hayvanlarımızı evcil hayvan mamaları ile beslenmelidir. Bununla birlikte, gastrointestinal olumsuz etkisi olmayan kedilere çok az miktarda süt veya süt alternatifleri verilmesinin büyük bir sorun oluşturması beklenmiyor. Her şey ölçülü.”
Kedilere bir ödül olarak hitap etmenin ötesinde, sütün terapötik faydaları da olabilir. Az yağlı bir süt, kaselerinde suyu görmekte zorlanan ve başlangıçta çok fazla içmeyen kediler için bir hidrasyon kaynağı olabilir. Ayrıca veterinerler bunu sağlık sorunları olan kedileri daha fazla yemeye ikna etmek için kullanabiliyorlar. Yine de, kediler için güvenli laktoz içermeyen sütler olduğunu ve bunların muhtemelen kediniz için daha iyi olduğunu unutmayın.
Bazı veteriner hekimler ayrıca kabızlık sorunu yaşayan kediler için küçük miktarlarda süt önerebilir .
Sütteki laktoz, suyu bağırsaklara çeker ve işlerin ilerlemesine yardımcı olabilir. Onları ishal etmek istemezsiniz, ancak doğru dengeyi bulabilirseniz, gerçekten işe yarayabilir ve kediye herhangi bir ilaç vermenize gerek kalmaz
Ancak, kedilerde kabızlığın birçok nedeni olduğunu unutmamak önemlidir. Kedinize evde süt vermeden önce, temel nedeni belirlemek için veterinerinizle konuştuğunuzdan emin olun.
Kediler İçin Süt Ürünü Olmayan Sütler
Yulaf sütü, badem sütü, hindistan cevizi sütü, kaju sütü ve soya sütü dahil olmak üzere insanlar için pek çok süt ürünü olmayan süt vardır. Ancak bu süt ürünü olmayan süt ürünleri kediler için güvenli midir?
Bu ürünler laktoz içermez ve bu nedenle laktoz intoleransı sorunu yoktur. Ancak, evcil hayvanlarınız için yararlı olmayabilecek yapay tatlandırıcılar, ilave şekerler, yapay tat katkı maddeleri ve / veya koruyucular içerebilirler.
Evcil hayvan ebeveynlerinin kaçınması ve etiketlerinde dikkat etmesi gerekenlerin süt ürünü olmayan süt ürünlerindeki katkı maddeleri olduğunu kabul ediliyor. Çok fazla katkı maddesi içermeyen sütler sunduğunuz sürece uygun olmalılar. Ancak, her kedinin farklı olduğunu ve bir kedinin badem sütüne duyarlı olmayabileceğini, ancak bir başkasının olabileceğini uyarmak isterim. Bireyden bireye çok fazla değişiklik var.
Bazı sütler, özellikle fındıktan yapılanlar, yağ oranı yüksek olabilir. Fındık yemenin köpeklerde pankreatite neden olduğu bilinmektedir – bu nedenle kedilerde dikkatli olmaya değer.
Kedinize Süt Vermemeniz İçin Nedenler
Kedilere süt verilir mi? Evet ama peki diğer süt ürünü olmayan sütler. Yukarıda belirtilen olumsuz etkilerin ötesinde, kedinizin süt alımını sınırlamanız için birkaç neden vardır. İlk olarak, süt çok fazla yağ içerir ve bunun kedilerin kilo almasına neden olabilir.
Yüzde 2 ve tam yağlı süt gibi ürünler daha yüksek miktarda yağ içerir. Bu da kilo alımına yol açabilir ve kedi arkadaşlarımızın çoğu başlangıçta fazla kiloludur.
Süt ayrıca şeker içerir. Şeker tıpkı bizim sağlığımız için olduğu gibi kedilerin sağlığı için de kötüdür. Aslında, aşırı kilolu veya yüksek şekerli bir diyetle beslenen kediler diyabete çok yatkındır, bu nedenle dikkatli olmak en iyisidir.
Ksilitol gibi şeker katkılı süt de kedilerde olumsuz reaksiyonlara neden olabilir. Kediler, ksilitol için köpeklerin yaptığı aynı toksik etkiyi yaşamasa da, bu, ksilitol veya ilave şeker içeren herhangi bir ürünü kedilere vermeyi savunacağım anlamına gelmez” diye ekliyor.
Düzenli olarak süt içmenin diğer olası yan etkileri arasında akut gastroenterit (sindirim sistemi iltihabı), kolit (kolit iltihabı), hassas bağırsak sendromu, iştahsızlık, kusma, kilo kaybı ve dehidrasyon yer alabilir .